Uusia peilimarkkinoita etsimässä
Mäkisen Kuvastin oli 1980-luvun puolivälin jälkeen tilanteessa, jossa peilien myynti laski vääjäämättömästi Ikean vähentäessä tilauksiaan. Ikea ei oman tuotekehityspolitiikkansa takia myöskään ollut kiinnostunut tuotesuunnittelija Matti Sepon uusista Caius- ja Focus-peileistä. Muutenkin Ruotsin markkina alkoi uhkaavasti hyytyä jopa palapeilien osalta. Tämä ajoi Mäkisen Kuvastimen vahvistamaan asemaansa muilla markkinoilla, kuten Norjassa, Sveitsissä, Länsi-Saksassa ja Englannissa. Yhtiö hankki näihin maihin uusia edustajia sekä osallistui muun muassa Kölnin ja Oslon huonekalumessuille.
Mäkisen Kuvastimella oli myös erilaisia yhteistyö- ja yritysviritelmiä Ruotsissa, Länsi-Saksassa ja Englannissa. Hankkeet liittyivät pääasiassa peilien markkinointiin ja myyntiin. Länsi-Saksassa yhtiö osallistui pienellä panoksella suomalaiseen yhteistyöprojektiin Asko GmbH:n toiminnan laajentamiseksi. Englannissa Mäkisen Kuvastin pyrki paikallisen Chelsea Artisans Limitedin osakkaaksi, mutta lopulta englantilaisyrityksen omistaja torjui suomalaisten tarjouksen.
Suurin hanke koski peilitehtaan perustamista Ruotsin Halmstadiin. Tehdasta hallinnoiva Nordmirror Group Ab perustettiin syksyllä 1988, ja sen omistivat Finnmirror 52 prosentin osuudella sekä ruotsalaiset Spegelsliperiet Lindberg & Co ja JK-Glasdekor kumpikin 24 prosentin osuudella. Tärkeässä roolissa oli myös vieressä sijainnut Pilkingtonin lasitehdas, jonka kanssa solmittiin lasinhankintasopimus.
Nordmirrorin tehtaan rakentaminen käynnistyi kesällä 1989. Mäkisen Kuvastin myi tehtaaseen lasinleikkauslinjan, jolla oli aiemmin tehty Ikean peilejä. Uuden tehtaan tuotanto käynnistyi syksyllä 1990, mutta Klöpperin linjasta johtuvien ongelmien vuoksi tuotanto pyöri aluksi vain puolella teholla.
Hannu Pälä: ”Tämmöisiä hakuja oli koko ajan, sitten ne sammahtivat. Lopulta jäljelle jäivät vain liukuovet ja komerot sekä hiipuvat peilit.”
Nordmirrorin kannalta kohtalokkaaksi osoittautui Pilkington Groupiin kuuluneen saksalaisen Flabegin mukaantulo yrityksen omistajaksi keväällä 1991. Samalla Finnmirrorin omistusosuus putosi 25 prosenttiin. Flabegin vastuulle tuli peilien markkinointi, mutta se ei saanut lainkaan kauppoja aikaiseksi. Syyskuussa 1991 Finnmirrorin hallituksessa todettiinkin, että Flabegin tarkoituksena näytti olevan vain tuottaa vaikeuksia Nordmirrorille ja mahdollisesti jopa ajaa yritys selvitystilaan.
Marraskuussa 1991 Pilkington Floatglas Ab tarjoutui ostamaan Finnmirrorin osuuden Nordmirrorista, mutta tarjottu hinta ei suomalaisille kelvannut. Talvella 1992 Nordmirror teki konkurssin. Finnmirror ei kuitenkaan kärsinyt konkurssista juuri lainkaan, sillä hankkeen rahoitus oli tullut Ruotsista, kuten myös takaukset.