”Sitä ei sitten ulos myydä”

Finnmirrorin omistajat Hannu Pälä ja Tarmo Vaateri olivat 2000-luvun puolivälissä tulleet omien sanojensa mukaan ”tiettyyn ikään”, jossa oli aika miettiä yrityksen tulevaisuutta. He olivat jo hieman aikaisemmin lunastaneet Seppo Collanderilta ja Matti Hakalalta näiden hallussa olevat yhtiön osakkeet. Pälän ja Vaaterin mielissä kävi jopa yrityksen myyminen. Mäkisen sukuun kuulunut Tarja Pälä ei kuitenkaan voinut hyväksyä yrityksen myyntiä.

Tämän jälkeen Hannu ja Tarja Pälä alkoivat keskustella sukupolvenvaihdoksesta neljän lapsensa kanssa. Asia sopi myös Tarmo Vaaterille, joka myi osakkeensa Finnmirrorille tammikuussa 2007. Samalla Tarmo ja Eija Vaateri jäivät pois yhtiön palveluksesta.

Hannu Pälä: ”Yhdellä lenkillä Tarja sanoi minulle, ettei sitä sitten mihinkään ulos myydä. Minä sanoin, että ei myydä sitten. Siitä se sukupolvenvaihdos lähti.”

Ensimmäinen näkyvä osoitus sukupolvenvaihdoksesta oli Aleksi Pälän tulo yhtiön toimitusjohtajaksi vuoden 2007 alussa. Hänen valintansa oli muille Hannu ja Tarja Pälän lapsille selvä asia, koska Aleksilla oli kokemusta johtotehtävistä. Pälät muodostivat myös Finnmirrorin hallituksen: isä Hannu toimi puheenjohtajana ja jäseninä olivat neljännen sukupolven edustajat Erkka, Tuomas, Anniina ja Aleksi Pälä.

Yhtiön hallussa olleet osakkeet mitätöitiin vuoden 2008 lopulla. Varsinainen yhtiön sukupolvenvaihdos toteutettiin kahdessa vaiheessa vuosien 2009–2010 aikana. Sekä Hannu että Tarja Pälän toive oli, että omistus jakautuu lasten kesken tasan. Hannulle jäi vielä myös pieni osa osakkeista.

Hannu Pälä jatkoi tämän jälkeen muutaman vuoden hallituksen puheenjohtajana. Hän myös kävi parin vuoden ajan aamupäivisin toimistolla omien sanojensa mukaan ”istumassa kopissa tekemässä tilastoja ja juomassa kahvia, koska se tuntui mielekkäältä”.

Tuomas Pälä: ”Olin K-raudassa maalimyyjänä, kun Aleksi soitti minulle. Yksi työntekijä oli jäämässä eläkkeelle. Tulin tuotannon töihin marraskuussa 2008.”

Työntekijöiden näkökulmasta Aleksi Pälän tulo toimitusjohtajaksi ei tuonut alkuun muutoksia, sillä työnteko jatkui hyvin samanlaisena kuin aiemmin. Enemmän työntekijöihin vaikutti Tuomas Pälän nimitys yhtiön tuotantopäälliköksi vuonna 2008. ”Se oli kulttuurisesti iso muutos, koska olin yksi omistajista ja olin hallin lattialla. Kun menin sinne tietokoneeni kanssa, se oli aikamoinen shokki”, muistelee Tuomas Pälä.

Finnmirror on 2000-luvulla käynyt läpi ison kulttuurisen muutoksen. Tietoisena tavoitteena on ollut madaltaa organisaatiota, sillä vanha korkea linjaorganisaatio ei enää vastannut nykyajan vaatimuksiin.