Uutuuksia markkinoille

Kun Tarmo Vaateri 1990-luvun lopulla selvitti kirjahyllyjen markkinaa, kävi ilmi, että se oli suurempi kuin säilytyskaappien markkina. Tästä syntyi ajatus mittatilauskirjahyllystä. Lyhyen valmistelun jälkeen Finnmirrorin mittatilauskirjahylly esiteltiin syksyn 1999 Habitare-messuilla. Ensimmäinen mittatilauskirjahyllymallisto valmistui vuonna 2001.

Kirjahyllyt tulivat aluksi myyntiin Inaria Studioihin. Kauppiaat saivat itselleen lisämyyntiä, kun he saattoivat tarjota kirjahyllyä Inaria-liukuovikomeron ohessa. Tulipa eräiltä kauppiailta tilauksia myös matalista kirjahyllyistä, joita voitiin käyttää tv-tasoina. Munkkiniemen Inaria Studio -kauppiaan Olli Lamminsalon mukaan tällaisten ideoiden takana olivat asiakkaat: ”Ja kun tuli jotain uutta, niin tehtaan päässä se aiheutti valituksia.”

Kirjahyllyjä tarjottiin myös huonekaluketjuille kuten Maskulle. 2000-luvun alkupuolella Tarmo Vaateri kävi asiasta useita keskusteluja Maskun omistajan Toivo Sukarin kanssa vedoten muun muassa siihen, ettei kirjahyllyjä varten tarvinnut pitää edes varastoa, kun tavara tehtiin mitoilla asiakasta varten. Pitkän taivuttelun jälkeen Sukari suostui.

Mittatilauskirjahyllyjen myynti käynnistyi Toivo Sukarin rakennuttamassa Lempäälän Ideaparkissa joulukuussa 2006 myyjien koulutuksella.

Kulttuuri oli tässä vaiheessa kuitenkin jo murroksessa: kirjahyllyt alkoivat hävitä kodeista, ja niiden tilalle tulivat taulutelevisiot. Mittatilauskirjahyllyjen myynti ei lähtenyt koskaan kunnolla käyntiin huonekaluketjuissa.

Vuonna 2005 Finnmirror esitteli markkinoille alumiinikehyksisen tilanjako-oven, joka sopi huoneiden välioveksi tai luksusluokan liukuoveksi komeroon. Tilanjako-ovien myötä Finnmirrorin mallistoon tuotiin myös liukuovikomeroista laajennetut vaatehuoneet eli walk-in-komerot. Alun perin idea vaatehuoneiden valmistukseen tuli Pariisin messuilta.

Walk-in-komerot esiteltiin yleisölle vuoden 2005 Habitare-messuilla. Esillä oli sekä Inaria-kalusteilla että Nikolai Ruolan suunnittelemilla kalusteilla varustettuja walk-in-komeroita. Ensimmäinen esittely rakennettiin Vantaanportin K-rautaan.

Walk-in-komeroiden myyntiä helpottamaan hankittiin Vertex Systems Oy:ltä piirto-ohjelma, jolla voitiin mallintaa kokonaisten huoneiden sisustuksia asiakkaan antamilla mitoilla. Sittemmin piirto-ohjelmaa käytettiin myös Inaria-säilytyskomeroiden, kirjahyllyjen ja kylpyhuoneiden suunnittelussa.

Hitaasti käyntiin lähteneestä myynnistä huolimatta walk-in-komero pidettiin mallistossa. Vasta 2010-luvulla vaatehuoneiden myynti kääntyi todelliseen kasvuun. Elintason noustessa yhä useammalla suomalaisella oli varaa walk-in-komeron kaltaiseen ylellisyystuotteeseen.